Conectarea oamenilor la natură

Cristea Valentin Gabriel, profesor, matematică, Seminarul Teologic Ortodox “ Sfântul Ioan Gură de Aur “, Târgoviște
Cristea Edith-Nicoleta, profesor, religie, Școala Gimnazială „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” Târgoviște

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a trăit într-o strânsă legătură cu mediul înconjurător şi cu tot ce îi oferea acesta.

În opinia noastră, relaţia dintre om şi natură de-a lungul timpului a suportat schimbări cu efecte pozitive, dar şi negative, atât pentru om, cât şi pentru natură.

Încă din antichitate, omul a început să valorifice ceea ce îi oferea natura, făcându-și viaţa mult mai uşoară.

Se poate afirma că omul nu ar exista fără natură deoarece este construit în aşa fel încât, fără o legătură strânsă cu natura, el nu ar putea trăi. Natura are în componenţa sa cele patru elemente vitale pentru om şi anume : pământul, aerul, apa şi focul. Pământul are rolul de a procura hrana şi de a ne oferi un spaţiu de locuit, aerul ne ajută să respirăm, apa are un rol vital pentru organism, iar focul, adică căldura soarelui face posibilă viaţa pe pământ. Omul a ştiut să se bucure de ceea ce îi oferea mediul înconjurător.

Observând acestea, ne putem da seama că natura are o importanţă foarte mare pentru noi. De-a lungul timpului, relaţia dintre om şi natură a evoluat, iar omul a învăţat cum aceasta îi poate fii de folos.

Natura ne îmbracă, ne dă mâncare, loc unde să stăm şi tot ce avem nevoie. Omul are nevoie de mâncare, de noi spaţii de locuit, energie electrică, combustibili. Toate acestea sunt necesare pentru o viaţă mai bună.

Există şi dorinţa omului de protejare a naturii deoarece omul a descoperit metode de producere a hranei, metode de relaxare cu ajutorul naturii, omul a învăţat că natura poate lucra în favoarea sa.

De exemplu, a creat plante medicinale pentru vindecarea bolilor omeneşti, a creat cerealele pentru hrană, dar şi plante înmiresmate, pentru admiraţie. Animalele au fost create cu acelaşi scop. Unele au fost create pentru ajutorul omului în gospodarie, altele pentru a ne hrăni. Natura ne dă protecţia împotriva ultravioletelor, soluţii pentru boli, materiale necesare pentru tot ceea ce face ca noi să avem o viaţă bună, mâncare, adăpost.

Totul este făcut pentru noi, nu există plantă sau animal să nu fie folositor omului.

De foarte mare importanţă este pentru noi atmosfera pentru că ne asigură protecţie de ultraviolete şi alte radiaţii care ajung pe Terra! Dar, în afară de rolul de protecţie, un rol deosebit îl are în menţinerea şi perpetuarea vieţii pe Terra prin elementele (azot, oxigen, dioxid de carbon) din care este formată. De exemplu, oamenii nu pot trăi fără oxigen, dar, dacă atmosfera ar fi doar oxigen, cu siguranţă nu am putea trăi! Fiecare element chimic are rolul său bine stabilit de nişte legi nescrise, de legi ale evoluţiei vieţii pe pământ. Aceste legi nescrise au dus la o stare de echilibru până în momentul când omul a început să aibă pretenţii tot mai mari faţă de modul său de viaţă, până în momentul când omul a crezut că poate să facă tot ce vrea fără să păţească nimic, până în momentul în care omul a crezut că el e în vârful piarmidei trofice.

De-a lungul timpului, relaţia dintre om şi natură a suferit şi schimbări cu efecte negative.

Cu trecerea timpului, omul a început să construiască din ce în ce mai mult, gândindu-se doar la el şi cum să-şi facă viaţa cât mai confortabilă, uitând cu desavârşire de consecinţele faptelor sale şi de răul pe care îl produce naturii înconjuratore. Tot ce a realizat el, a făcut-o împotriva acesteia fără să-şi dea seama, iar câdeodată cu bună ştiinţă.

De-a lungul timpului, din curiozitate şi aflându-se într-o continuă evoluţie, omul a descoperit că poate controla natura. Acest lucru a fost posibil datorită modernizării lumii şi apariţiei noilor tehnologii. În ziua de astăzi, omul poate spune starea vremii, poate determina cutremure, a realizat metode de procurare a hranei, chiar şi fără ajutorul naturii.

În timp, aceste schimbări vor dăuna naturii şi vor aduce efecte negative. De exemplu, încălzirea globală este o consecinţă a încercării omului de a o controla, ce a dus la un dezastru natural.

Stricăciunile priciunuite de natură omenirii au fost fenomenele naturale extreme petrecute nu de mult: inundaţiile din Moldova şi Maramureş, uraganele de pe coasta Americii, alunecări de teren, secete. Acestea au produs pagube însemnate şi multe pierderi de vieţi omeneşti. O mare parte din vină o are omul prin activităţile pe care le desfăşoară în fiecare zi, începând cu pădurile tăiate, cu exploatările miniere , activităţile industriale. Procesele întreprinse de om pentru „o viaţă mai bună” intensifică foarte mult „violenţa” acestor fenomene.

Sănătatea fiecarui om este influenţată de sănătatea mediului, dar şi fiecare om afectează mediul în care trăieste. Starea mediului înconjurator este pe an ce trece tot mai îngrijoratoare: spaţiile împădurite se reduc, deşertul se extinde, solurile agricole se degradează, stratul de ozon este mai subţire, numeroase specii de plante şi animale au dispărut, efectul de seră se accentuează. În general, se poate afirma că ţările mai dezvoltate produc cele mai mari cantităţi de deşeuri şi poluanţi, consumă cantităţi mari de energie şi resurse naturale. Impactul pe care acestea îl au faţă de mediul natural este puternic distructiv. Se remarcă astfel existenţa unei proporţionalităţi inverse între nivelul de industrializare şi starea mediului înconjurător.

Trebuie să ajutăm la menţinerea echilibrului natural pentru ca şi alţii să se poată bucura de o viaţă frumoasă.

Dispunem de o legislaţie de mediu, de tehnologii de protecţia mediului şi cel mai important de oameni care sa le aplice.

Există numeroase alternative nepoluante pentru o mulţime de metode care strică echilibrul natural al ecosistemelor.

Dacă fiecare ar încerca măcar să recicleze gunoiul, să planteze un pom sau să nu mai lase mizerie dupa ce pleacă de la un grătar cu prietenii, ar fi mai bine!

Măcar noi să  fim mai responsabili. Împreună putem avea un impact pozitiv asupra a ceea ce înseamnă Natura!

Bibliografie

Mihail, A., Mic atlas de ecologie, Editura ALL, București , 2007.

Muntean, I. O., Ecologie și protecția mediului, Ediția a II-a Adăugită, Editura EMNIA, București, 2017.

https://brainly.ro/tema/3947859

https://brainly.ro/tema/229256

https://brainly.ro/tema/992299

http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/231/Comunicarea-cu-Natura-O-Bucurie-Uitata.html

http://www.naturalist.ro/societate/natura-mama-viata-si-casa-noastra/

https://revgeographia.wordpress.com/2008/05/15/degradarea-mediului-inconjurator/

http://www.cnaic.ro/projects/verde/Site_Romana/stildeviata.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.