Sursa vieții…natura

Udroiu Cocuța, profesor, informatică și TIC, Liceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște

,,Viața este o manevră delicată de selecție, respingere, revizuire dar și schimbare”.

Natura este locul în care se întoarce omul, să-și ia energia de care are nevoie , dar dacă  aceasta nu  are  ce să-i mai ofere, omul se va ofili și, astfel împreuna cu natura toți vom avea de suferit.

Frumusețile naturii uimesc și ne fascinează  prin culoare, simple mișcări si fenomene. Este un tablou viu, care-și schimbă permanent culorile și poziția obiectelor de pe el. Te lasă cu ochii larg deschiși, atunci când toate procesele și etapele de formare se desfășoară în jurul tău.

E nemaipomenit de impresionant când tu ești în centrul acestui izvor de creație,care niciodată nu va seca.El v-a supravețui în pofida tuturor ,,nelegiuirilor” bineînțeles că nu va rămâne neatinsăși indiferentă de acestea. O să-și schimbe multe aspecte și ,după părerea mea, analizând influența omului asupra cadrului natural, nu se va schimba spre bine.Va fi foarte dureros, să privim cum toate apele vor conține substanțe nocive și impurități, ce vor produce diferite boli.Cum soarele va  lumina foarte puternic, prefăcând totul în praf, creând ,,iadul pe pământ”.

Doar imaginați-vă cum va arăta Terra. Eu m-am întrebat de mai multe ori :,, spre ce tindem și unde vrem să ajungem?”

Răspunsul îl găsim cu toți, în fiecare zi  mergând pe stradă, este aproape imposibil să nu observăm indiferența totală  față de deseurile aruncate pe întreg spațiul terestru, iar situatia apelor este  foarte asemănătoare.Nu e  exclus nici gradul înalt de poluare a aerului, care crește o dată cu nepăsarea și orbirea aceasta totală de materialism.

Dar cine este vinovat și răspunzător de consecințe, cine dacă nu noi oamenii care  suntem în marea majoritate consumatori ?!

Chiar și atunci când sădim diverse plante nu ne putem abține să nu introducem în sol ceva substanțe chimice, care după aparențe ar ajuta la o creștere mai rapidă, iar profitul va fi mult mai mare.

Bizar mi se pare faptul, că nu ne întrebăm :,,dar e sănătos și bine ceea ce facem?”
Analizând starea ecologică, vom constata, că o serie de plante și animale sunt pe cale sau deja au dispărut. Astfel de specii nu sunt una sau două ci sute iar omul are o reacție atât de întâirziată……trăindu-și viața într-un paradis ce se distruge din temelie.

Mecanismele biologice se dereglează din cauza insuficienței de aer curat și starea deplorabilă a apelor.Nu e deajuns că se produc cutemure de pământ, inundații, incendii mai depunem și noi ceva ,,condimente” în această,,mixtură otravitoare numită poluare.

Lumea e cuprinsă într-un cerc de foc care se întețește odată cu degradarea societății. Totuși cel mai important este să distrugem rădăcinile care ne mentin.

Între om și natură mereu a existat  o relație de interdependență foarte strânsă. Faptul că depistăm astăzi asemenea lucruri uluitoare e dezastruos. Așa sunt unii, nu dețin maiestria de-a iubi cu adevărat ceea ce ni se oferă…

În concluzie, Dumnezeu autoștiitor ne-a dat o sferă perfectă numită Pământ, iar pe ea a așezat omul care fie îi poate aduce salvarea fie distrugere. Cât de fascinant este faptul că ambele proiecte au fost lăsate  neterminate. Peste ape nu a construit poduri, a lăsat tablouri nepictate, cântece necântate, cărți nescrise și spații neexploatate. Pentru împlinirea acestor lucruri a  creat omul, care prin mintea și inima sa  va putea să facă acest lucru și chiar mai mult în funcție de alegerea sa.

Atitudinea determină alegerile și alegerile sunt determinate de rezultate.Tot ceea ce suntem dar și tot ceea ce putem deveni a fost lăsat în seama noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.