Utilizarea seviciilor Google Apps în studiul matematicii

Gheorghe Silvia, profesor, Școala Gimnazială Nucet, jud. Dâmbovița

Cultivarea aptitudinii matematice la elevi nu este posibilă fără ca aceştia să nu posede un bagaj apreciabil de cunoştinţe în acest domeniu. Este foarte important ca învățarea să fie continuă și susținută. Orice formulă, regulă, teoremă sau enunț nou se bazează pe cele învățate anterior.

Este cunoscut faptul că matematica este o disciplină care ridică probleme celor mai mulți dintre elevi (fapt confirmat și de rezultatele obținute în ultimul timp la proba de matematică din cadrul evaluărilor naționale sau internationale precum TIMSS sau PISA). În аcest sens, profesorul de аstăzi este ”nevoit” să identifice noi metode și procedee pentru cа procesul de predаre-învăţаre să fie unul cât mai аtrаctiv.

Metoda tradiţională de a transmite rigid cunoştinţele matematice trebuie să facă loc unui învăţământ deschis către elev care, încurajează elevul, îl ajută să descopere, îi dezvoltă creativitatea, îl motivează.

În аcest sens am realizat o lecție, care s-a desfășurat în laboratorul de informatică, în care am utilizat noile tehnologii integrând serviciile Google Apps for Education (aplicaţii Google pentru educaţie). Astfel, la clasa a VII-a, am susținut lecția “Teorema lui Pitagora” în care pentru reactualizarea cunoștințelor am utilizat un chestionar realizat cu Google Forms. Elevii au rezolvat chestionarul pe calculatoare. Rezultatele chestionarului au fost centralizate automat prin Google Forms într-o foaie de calcul și discutate cu elevii clasei. În cadrul aceleiași lecții. folosind Google Presentation, a fost prezentată o scurtă biografie a filozofului şi matematicianului grec Pitagora.

Ca temă elevii au de realizat un eseu cu tema “Care a fost contribuția Teoremei lui Pitagora în geometrie?”. Se va utiliza serviciul Google Calendar pentru ca elevii să anunțe ziua când au terminat eseul.

Lecția s-a bucurat de de un viu interes din partea elevilor, mulți dintre ei exprimându-și dorința ca și alte lecții de matematică și de la alte discipline să se desfășoare în acest mod. Prin comparație cu generațiile anterioare am constatat că un număr mai mare de elevi au reținut teorema lui Pitagora după lecția de predare și o pot aplica cu ușurință.

Cu ajutorul noilor tehnologii, elevii învață mult mai ușor, sunt mai atenți, nu trebuie să ia notiţe tot timpul, primesc mai multă informație într-un timp mai scurt, le este stimulată dorința de cunoaștere și autoinstruire.

Utilizarea acestor tehnologii nu presupune cunoștințe avansate de utilizare a calculatorului, însă presupune un efort din partea profesorului și un consum mare de timp.

Serviciile gratuite  Google Apps for Education ajută profesorii și elevii să transforme actul educațional într-o experiență interactivă, interesantă și modernă. Toţi elevii vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentărilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs) precum şi a altor aplicaţii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts şi multe altele.

Google Apps cuprinde următoarele servicii:

 • Gmail – serviciu de e-mail pe bază de web;
 • Google Calendar – partajarea calendarului, programarea şi gestionarea întâlnirilor;
 • Google Drive – crearea şi distribuirea online a documentelor, tabelelor, prezentărilor şi formularelor;
 • Google Sites – crearea şi distribuirea paginilor web, cu capacităţi de integrare a materialelor video, imaginilor, gadget-urilor şi documentelor;
 • Google Apps oferă şi acces la zeci de alte servicii Google (printre care Blogger, Picassa şi Google Voice).

Câteva beneficii ale serviciilor Google Apps:

 • Instrumente intuitive ușor de folosit la clasă care nu necesită o instruire intensivă;
 • O mai bună colaborare profesor – elev și comunicare în timp real;
 • Elevii lucrează împreună și folosesc simultan documentele care se salvează în mod automat;
 • Feedback documentat pentru elevi prin comentarii inserate în Google Docs, Slides sau Sheets;
 • Modificările aduse documentelor păstrează un jurnal al tuturor acțiunilor pentru a vedea contribuțiile elevilor la munca de grup;
 • Google Drive oferă acces la aceeași interfață unde găsiți fișierele actualizate din orice locație le-ați accesa. partajează fișiere individuale cu anumiți utilizatori, cu întreaga echipă sau chiar cu diferiți terți;
 • Pot fi create documente complexe cu imagini, tabele, ecuații, desene, link-uri și multe altele;
 • Se pot creea prezentări cu ajutorul editorului de prezentări, care suportă inserarea de filme, animații și tranziții dinamice între slide-uri. Prezentarea poate fi publicată pe web pentru ca toată lumea să o poată vedea, sau poate fi partajată doar cu anumiți utilizatori;
 • Utilizatori pot crea chestionare cu ajutorul editorului de formulare. Toate răspunsurile sunt înregistrate într-o foaie de calcul, ușurând procesul de analiza și partajare a datelor;
 • Google Apps oferă până la 30GB spațiu de stocare pentru fiecare utilizator.

Instrumentele digitale pentru educație dezvoltate de Google sunt folosite de 70 de milioane de utilizatori din peste 190 de țări.
Aplicațiile Google Apps pentru educație îmbunătățesc actul de predare-învățare și colaborarea în școală și ajută elevii să dobândească abilitățile digitale necesare secolului 21.

 Bibliografie

G Suite for Education

http://europadigitala.ro/google-apps/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.