Cea mai sigură investiție este cea în educație

Director, prof. Baicu Dan, Grupul Școlar Industrial ”Aurel Rainu” din Fieni

Grupul Școlar Industrial ”Aurel Rainu” din Fieni are, așa cum dezvăluie și titulatura, un puternic caracter tehnic, făcând parte din rețeaua învățământului profesional și tehnic din județul Dâmbovița. Germania, motorul economiei europene, este deja un brand, calitatea germană fiind pentru mulți similară cu certitudinea lucrului bine făcut, fiabilitate, respectarea de standarde. De aceea, stagiul de formare (Activitatea cheie 1.1. – Vizite de studiu pentru factori de decizie din domeniul educatiei si formarii profesionale din cadrul programului transversal Comenius) „Creșterea abilităților și dezvoltarea competențelor în și pentru companii” desfăşurat în Bielefeld – Germania s-a suprapus perfect pe nevoia de integrare a activității liceului nostru în comunitate în general, printr-o colaborare strânsă cu mediul de afaceri în mod special.

În perioada 3.10.2011-6.10.2011 am participat la acest stagiu organizat de Bildungswerk der ostwestfälisch-lippischen Wirtschaft – BOW e.V., o organizație care colaborează cu furnizorii de educație, asociațiile de antreprenori (grupate pe domenii de activitate) și Camera de Comerț. În cele trei zile de curs am avut un program foarte dens, organizat și cronometrat ”nemțește”, cu activităţi variate, alternative, care ne-au permis tuturor celor prezenţi să ne atingem obiectivele propuse.  Astfel, cursul a debutat cu o întâlnire la Camera de industrie și comerț (IHK) Bielefeld. Aici fiecare prticipant (doi din Italia, unul din Grecia, Turcia, Cehia și, firesc, România) și-a prezentat țara, sistemul de învățământ și instituția de proveniență. S-a trecut apoi la prezentarea ”Dual system”, sistemul de învățământ în domeniul profesional și tehnic din Germania, care, în viziunea mea și a colegilor mei, se pare că este unul din secretele succesului de care se bucură industria germană. Pe scurt, acesta constă în strânsa legătură dintre furnizorul de educație (liceul tehnologic) și companii, alte instituții (cum ar fi Ministerul Educației, Camera de Industrie și Comerț) având rolul de a superviza această activitate. Instruirea se efectuează, în principal, în cadrul companiei – susţinută de predare în part-time cu şcoala profesională. Desfășurându-și practica preponderent în întreprindere, elevul învață și de fapt ”fură” meseria. Beneficiile sunt multiple:

  • PENTRU COMPANII

          – influenţă asupra conţinutului şi organizării formării profesionale

          – pe termen mediu și lung: costuri reduse de recrutare

          – asigurarea viitoarei generații de lucrători bine pregătiți

  • PENTRU STAGIARI

          – forța de muncă bine pregătită pentru piața muncii

          – dobândirea de aptitudini sociale, dezvoltarea personalităţii

          – motivare (câştig salarial şi învăţare)

  • PENTRU STAT

          – contribuţia sectorului privat ușurează presiunea asupra bugetelor publice

          – rată mică a șomajului în rândul tinerilor.

Programul cursului a mai cuprins și vizite pentru documentare la trei companii de succes: cu număr relativ mic de angajați (~250) HORA, cu număr mediu de angajați (~3000) Stadtwerke Bielefeld și cu număr mare de angajați (~ 12000, multinațională) PHOENIX Contact, unde am văzut tineri lucrând, învățând, inovând sau pregătindu-și examenele de certificare la locul de muncă. Trebuie spus că  într-un procent de peste 90% aceștia rămân angajați ai companiei, cu motivare pentru continuarea studiilor în domeniu. Un seminar pe tema dezvoltării competențelor (Univ. de științe aplicate din Bielefeld) și o prezentare „ELLI: European Lifelong Learning    Indicators“ (un site ce-și propune să colecteze indicatori referitori la învățământul din toate statele europene) au asigurat varietatea și dimensiunea europeană a stagiului de formare. Într-o incursiune în partea istorică a orașului am remarcat și faptul că unul din simbolurile Bielefeldului, Castelul Sparrenburg, seamănă izbitor cu Turnul Chindiei din Târgoviște.

Consider că stagiul de formare la care am participat are o valoare potenţială foarte mare asupra activităţii manageriale desfăşurate în Grupul Școlar Industrial ”Aurel Rainu” Fieni tocmai prin împărtășirea experienţei acumulate în domeniul învățământului profesional și tehnic de către ceilalţi participanţi, fie ei formatori ori cursanţi. Acest stagiu a reuşit să ne pună în contact direct cu problemele cu care se confruntă  şi sistemele educaţionale din ţările participante, dar să ofere şi soluţii la problemele identificate.         

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.