Dependenţa şi influenţa Internetului asupra copiilor şi tinerilor din ziua de astăzi

Prof. Mateescu Georgeta Carmen, Grupul Școlar „Constantin Brâncoveanu” Târgoviște

O mare parte dintre numărul de copii şi tineri de azi au uitat de jocurile copilarie precum  “v-aţi ascunselea”, “baba oarba”,”ţara, ţara vrem ostaşi” pe care le jucam mulţi dintre noi la vârsta copilărie. Azi, mai nou, nu prea mai ieşi să vorbesti  sau sa îti petreci timpul cu prietenii deoarece există “socializarea online”.  Fie că vorbim despre copiii de grădiniţa sau de elevi pâna la vârsta maturitaţii, marea majoritate petrec din ce in ce mai mult timp la calculator şi mai ales pe internet. Internetul s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani iar astăzi a reuşit să devină  foarte popular printre tinerii din Romania.

Internetul este asemanator cu o capcană. Este foarte dezorganizat, iar structura lui este foarte diversificată astfel încat de multe ori se pot obţine informaţii mult prea usor, rareori existând oarecum un control asupra restricţiei în funcţie de vârsta celui care cauta o anume informatie, oferindu-se un anume continut specific aşa cum ar trebui să fie de exemplu pentru copiii de până la 10 ani.

Mulţi psihologi trag diverse semnale de avertizare asupra influenţei internetului în rândul adolescenţilor. Probleme precum lipsa de comunicare, vorbirea dificilă, exprimarea incoerentă sau insomniile arată cât de gravă este situaţia. De asemenea medicii subliniază urmările nedorite precum deformările coloanei vertebrale sau petrecerea  orelor pe scaun în faţa calculatorului, care  duc la probleme grave de sănatate , precum şi la creşterea numărului de persoane supraponderale.

Dependenţa de internet reprezintă o problemă extrem de serioasă, având în vedere statisticile care arată că aceasta afectează între 6 si 10% din populaţia internaută. Există o listă de 7 semne şi simptome care conţine indicatori precum “o crescută stare de spirit euforică cand esti implicat in activitati pe internet” şi schimbări fizice precum îngrăşare sau pierdere in greutate, dureri de spate, de cap şi sindrom de tunel carpian (cea din urmă fiind acea durere persistentă în incheietura mâinii, provocată de utilizarea frenetică a tastaturii).

China si Coreea de Sud au desemnat dependenţa de internet ca „problema de sanatate publică numarul 1”, au precizat fondatorii programului american de dezintoxicare de web  într-un comunicat de presă.            

In opinia psihiatrului american Jerald Block, dependenţa de internet este o dereglare compulsivă atât de raspandită încat ar trebui inclusă fără doar şi poate în urmatoarea ediţie a nomenclatorului bolilor psihice (DSM-V)

Intr-adevăr, există o psihopatologie în toată puterea cuvântului asociată aşa-numitei dependenţe cauzate de abuzul de internet, ale cărei simptome sunt considerate de unii specialişti similare cu cele ale dependenţei de substanţe. Vi s-a intamplat vreodata să vă treziţi noaptea şi să simtiţi nevoia incontrolabilă de a va controla e-mailul? Să închideţi computerul şi să simţiţi un gol teribil ? Să vă identificaţi cu avatarul atribuit propriului nickname? Acestea sunt semnele evidente ale acestei boli, termenul de Internet Addiction Disorder – IAD” datorându-se psihiatrului american Ivan Goldberg, autorul criteriilor de diagnosticare a acestei maladii. Iata care sunt principale simptome ale IAD, conform criteriilor lui Goldberg :

1. Nevoia de a petrece tot mai mult timp în retea pentru a obţine satisfacţii emotionale;

2. Reducerea semnificativă a interesului pentru alte activităţi care nu au legatură cu internetul;

3. Dezvoltarea, dupa suspendarea sau diminuarea utilizarii netului, a unei stări de agitaţie psihomotorie, anxietate, depresie, gânduri obsesive cu privire la ceea ce se întamplă online, clasicele simptome ale abstinenţei;

4. Necesitatea de a fi online tot mai des sau pentru perioade de timp prelungite faţă de intenţia iniţială;

5. Imposibilitatea de a întrerupe sau de a ţine sub control utilizarea internetului;

6. Petrecerea a peste 8 ore / zi online şi dedicarea unui timp îndelungat activităţilor corelate netului.

7. A continua utilizarea internetului în pofida unor probleme generate de utilizarea excesiva a acestuia, fie ele fizice, sociale, psihologice sau la locul de muncă.

Orice dependenţă implică nişte mecanisme specifice:

toleranţa (care constrange la creşterea continuă a „dozei” pentru a obţine efectul dorit, cel de la început),

abstinenţa (cu apariţia simptomelor specifice reducerii sau suspendarii unui anumit stimul) şi asa-numitul „craving„, suferinţa psihică intensă, uneori chiar fizică, insoţită de gânduri fixe, iritabilitate, insomnie, depresie şi în cazurile cele mai grave, senzaţii de depersonalizare.

Prin urmare, cat de dependenţi sunteţi de internet?

             Bibliografie :

1. Revista online www.descopera.ro : Recuperarea din IAD: cand internetul dauneaza grav sănătăţii http://www.descopera.ro/lumea-digitala/4975336-recuperarea-din-iad-cand-internetul-dauneaza-grav-sanatatii

2. Marius Creangă , Capcana Internetului. Influenţa internetului printre copii şi tinerii de astăzi. Pozitivă sau negativă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.