GOOGLE CLASSROOM: O aplicație ideală pentru educație în secolul XXI

– Tăbîrcă Angelica-Ioana, profesor, Informatică și TIC, Liceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu”, Târgoviște
– Tăbîrcă Nicolae-Radu, profesor, Informatică și TICLiceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu”, Târgoviște

Printre resursele educaționale incluse în programă se regăsesc aplicațiile Google pentru educație (G Suite for Education), inclusiv Google Classroom, o aplicație pe care am început să o utilizăm și în Liceul Teoretic “Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște, datorită avantajelor pe care le oferă atât pentru profesori cât și pentru elevi.

 

De ce să utilizezi aplicația Google Classroom?

Google Classroom este o aplicație pentru educație inclusă în pachetul G Suite for Education care a fost dezvoltată de către Google în colaborare cu profesorii pentru a-i ajuta să economisească timp și să își organizeze orele într-un mod eficient. În același timp, Google Classroom îi ajută pe profesori să comunice mai ușor și în timp real cu elevii, părinții și colegii lor, profesori.

Aplicația a fost lansată de către Google în august 2014 și este folosită astăzi de peste 20 de milioane de profesori și elevi din întreaga lume.

Google Classroom este o platformă web gratuită, cu o interfață disponibilă și în limba română, care integrează celelalte servicii G Suite pentru educație, precum: Google Docs, Google Slides, Google Sheets, Google Forms, Google Sites, Google Drive și Google Calendar.

20 DE MOTIVE PENTRU CARE SĂ FOLOSEȘTI GOOGLE CLASSROOM

  1. Aplicație gratuită și sigură. Aplicația Google Classroom nu conține reclame și nu folosește niciodată conținutul sau datele elevilor sau profesorilor în scopuri publicitare.
  2. Aplicație accesibilă oriunde și oricând. Puteți accesa Google Classroom cu orice navigator de Internet al unui computer (de ex. Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari) sau de pe dispozitivele mobile, deoarece Classroom este disponibilă pentru sistemele Android și iOS (descărcare din Google Play Store sau App Store pentru iOS).
  3. Ușor de configurat: Cu aplicația Google Classroom profesorii pot crea un curs și pot invita elevi și profesori colaboratori să se alăture cursului.
  4. Adăugați ușor elevii la curs: Elevii pot să se alăture unui curs printr-un cod, oferind profesorului mai mult timp pentru a preda.
  5. Gestionați mai multe cursuri: Puteți să reutilizați postările cu anunțurile, temele și întrebările din fluxurile altor cursuri.
  6. Predați împreună cu alți profesori: Pentru a vă ajuta să gestionați activitățile și temele din cadrul fluxului, puteți invita până la 20 de profesori colaboratori pentru un singur curs Google Classroom.
  7. Creați șabloane printr-un sigur clic: Puteți crea fișiere individuale pentru fiecare elev, printr-un singur clic, distribuind șabloane de orice tip (documente, prezentări, foi de calcul, imagini etc.).
  8. Creați materiale de evaluare complexe: Adăugați materiale de facilitare la sarcinile de lucru, cum ar fi videoclipurile YouTube, chestionare cu Google Forms, fișiere de tip PDF și alte fișiere din dosarele Google Drive. Profesorii și elevii pot desena, pot scrie note și evidenția datele în aceste documente cu ajutorul aplicației Google Classroom de pe dispozitivele mobile.
  9. Personalizați temele: Adăugați opțional un subiect pentru teme pe care să îl utilizați pentru o filtrare eficientă și găsire rapidă, un termen de predare pentru temele elevilor pentru a putea vizualiza temele întârziate, temele nefinalizate și punctajul de evaluare în funcție de fiecare temă.
  10. Pregătiți conținutul unui curs în avans: Puteți programa anunțurile, întrebările și temele pentru a fi postate automat în fluxul cursului, la o anumită dată și la o anumită oră. Astfel, elevii vor avea acces la informații doar în momentul în care au nevoie de ele și se pot organiza mai bine.
  11. Creați rapid sondaje de opinie: Postați o întrebare pentru elevi cu variante multiple de răspuns, apoi puteți să vizualizați răspunsurile selectate de către elevi, direct din aplicația Google Classroom.
  12. Personalizați tema cursului: Schimbați modelul de culoare pentru curs, imaginea temei din galeria de poze implicite sau încărcați o fotografie nouă.
  13. Păstrați resursele într-un singur loc: Puteți să creați o pagină de resurse a cursului pentru documente cum ar fi: programa cursului sau programa școlară, manuale electronice, modalitățile de evaluare, regulile clasei, catalogul virtual, metodologii, norme de lucru și de protecție, instrucțiuni de securitate și sănătate în muncă etc.
  14. Lucrați în cel mai organizat mod:Google Classroom vă permite să revizuiți munca elevilor incluzând sarcini, întrebări, note și comentarii. Puteți să vizualizați activitatea pentru un anumit curs sau pentru toate și să sortați ceea ce trebuie revizuit. De asemenea, profesorii pot organiza fluxul cursului prin adăugarea de subiecte la postări și prin filtrarea acestora după subiectele selectate.
  15. Evaluați și acordați note rapid și ușor: Sortați elevii alfabetic, vizualizați cine a predat tema, notați temele și adăugați comentarii private. În plus, adnotați și oferiți feedback pentru teme, inclusiv din versiunea mobilă a aplicației. Google Classroom vă permite să exportați rezultatele evaluărilor într-o foaie de calcul sau într-un fișier de tip CSV.
  16. Comunicați rapid, eficient și în timp real: Profesorii au posibilitatea de a crea teme, de a trimite anunțuri și de a începe imediat discuții cu elevii de la curs. Aceștia interacționează între ei sau cu profesorii, distribuind resurse în fluxul cursului sau prin e-mail.
  17. Oferiți feedback în timp real: Vizualizați, comentați și editați fișierele în care lucrează elevii, în timp real. Puteți face adnotări direct de pe dispozitivul mobil.
  18. Inițiați dezbateri cu elevii și gestionați discuțiile:Puteți posta anunțuri, angaja elevii în discuții bazate pe întrebări sau muta subiecte importante pentru a fi poziționate primele în fluxul cursului. În plus, aplicația vă permite să gestionați permisiunile pentru cei care pot face postări și să excludeți din discuție anumiți elevi, dacă decideți că aceștia și-au pierdut dreptul de a posta sau de a comenta în cadrul fluxului unui curs.
  19. Distribuiți conținutul printr-un singur clic: Cu ajutorul extensiei Trimiteți în Google Classroom puteți distribui către elevi sau colaboratori link-uri, videoclipuri și imagini de pe Internet.
  20. Comunicați cu părinții: Profesorii pot invita părinții și tutorii să se înscrie pentru a primi via email un rezumat al cursului. Rezumatul Google Classroom pentru părinți include sarcinile de lucru ale elevilor sau temele nerealizate. De asemenea, părinții primesc anunțurile și întrebările postate de profesori în fluxul cursului la care s-au înscris.

Funcționalități principale pentru utilizatorii Google Classroom:

Rol Utilizare Google Classroom
Profesorii Creează și gestionează cursuri

Creează, gestionează, distribuire, primesc și evaluează teme

Evaluează rapid, direct și în timp real

Elevii Creează sau încarcă, trimit și predau temele

Consultă materialele, activitățile și termenele temelor

Primesc/Oferă feedback și primesc note

Părinții/ Tutorii Primesc rezumate ale activității copiilor via email. Aceste rezumate includ informații despre sarcinile de lucru următoare, activitatea din cadrul cursului și despre temele nerezolvate la timp.

Părinții sau tutorii nu se pot conecta la Google Classroom în mod direct. Aceștia vor primi informațiile într-un raport trimis la adresa de email personală.

Administratorii TIC Creează, vizualizează sau șterg orice curs Google Classroom din domeniul pe care îl administrează

Adăugă sau exclud elevi sau profesori din cadrul cursurilor

Vizualizează activitățile aferente tuturor cursurilor din domeniul administrat

 Ce trebuie să faci ca să folosești Google Classroom în școala ta ?

Pentru a utiliza Classroom în școală este necesară activarea licenței G Suite for Education pentru instituția educațională pe care o reprezentați. Este nevoie să faceți acest lucru, deoarece, pentru autentificarea în această aplicație, nu puteți utiliza un cont de Gmail personal și nicio altă adresă de email. Altfel spus, după migrarea la G Suite for Education numele de utilizator va avea forma NumeleTău@ȘcoalaTa.ro.

Licența G Suite for Education este oferită în mod gratuit de către Google pentru orice instituție educațională și are valabilitate nelimitată (numărul de conturi poate să depășească 10.000 de utilizatori).

După migrarea la G Suite for Education veți putea utiliza în mod gratuit toate serviciile incluse în pachetul de aplicații Google pentru educație:

  • Aplicații pentru comunicare: Gmail, Calendar, Hangouts, Google Plus
  • Aplicații pentru colaborare: Google Classroom, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Forms, Google Drawings, Google My Maps, Google Sites
  • Aplicații pentru stocare de date: Google Drive și Google Vault.

ACTIVEAZĂ G SUITE FOR EDUCATION PENTRU ȘCOALA TA: https://g4e.xyz/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.