Voluntariat

Mihai Valeria, Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, elev clasa a XII-a H, Profesor îndrumător Diaconu Diana Elena

Un vechi proverb spune că munca este cea care înnobilează omul, că bunătatea omului se cunoaşte după faptele sale. Există mai multe feluri de a munci; a munci pentru bani sau a munci din proprie iniţiativă în folosul comunităţii sau pentru diferite organizaţii. O astfel de organizaţie în care se poate munci din dorinţă şi fără a fi plătit este cea a voluntariatului.

Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială; activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii cum sunt: asistenţa si serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.

Voluntariatul reprezintă totodată şi o modalitate de a socializa, de a interacţiona cu persoane noi şi de a cunoaşte poveşti de viaţă. Voluntariatul este o muncă prestată neplătită dar care înseamnă responsabilitate si sacrificiu; se naşte din inimă şi care duce la dăruirea în beneficial altora.Majoritatea voluntarilor se implică în această actiune din pasiune si sunt gata pentru a-şi sacrifica timpul si energia în folosul altora. Un voluntar la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului spunea ca :” Cea mai importanta lectie pentru mine este faptul ca nimic nu se compara cu zâmbetul de pe chipul unui copil cu care viata a fost mai dura, chiar daca pentru acest zâmbet facem naveta, lucram ore în sir si ne lovim de barierele mentalitatii gresite tocmai a celor care sunt în pozitia de a ocroti acesti copii.”

Oamenii, în urma acestor acte de volunariat devin mai sesibili, mai buni.În special cei care lucrează voluntar ca asistenţi sociali cunosc atât de multe poveşti triste şi surprinzătoare de viaţă încât ei se schimbă radical.Au o viziune despre suferinţa celor de langă ei, stiu ce inseamnă compătimirea dar si ce înseamnă a oferi o mână de ajutor celor în nevoie.În această epocă a globalizării şi a schimbărilor continue, lumea devine din ce în ce mai mică, mai interdependentă, mai complexă. Voluntariatul – la nivel individual sau de grup – reprezintă o modalitate prin care: pot fi întărite şi susţinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui şi de ataşamentul faţă de aproape iar persoanele pot să îşi exercite drepturile si responsabilităţile de membri ai comunitătilor, în timp ce învaţă şi se dezvoltă pe percursul întregii vieţi, realizându-şi astfel întregul potenţial uman.

În zorii noului mileniu, voluntariatul reprezintă un element esenţial al tuturor societăţilor. Voluntariatul transformă în acţiune declaraţia Naţiunilor Unite conform căreia ‘Noi, oamenii’ avem puterea de a schimba lumea. Această Declaraţie promovează dreptul fiecărei femei, al fiecărui bărbat sau copil de a se asocia în mod liber si de a activa ca voltunar fără deosebire de originea culturală sau etnică, religie, vârstă, sex, şi condiţia fizică, socială sau economică. Toate persoanele din lume trebuie să aibă dreptul de a-şi oferi în mod liber timpul, talentul şi energia în beneficiul altora sau al comunităţii lor prin acţiuni individuale sau colective, si fără a aştepta recompense financiare.

Voluntaritul construieşte comunităţi puternice şi sănătoase care respecată demnitatea tuturor persoanelor, învaţă persoanele să îşi exercite drepturile ca fiinţe umane şi astfel să îşi amelioreze vieţile, ajută la soluţionarea problemelor sociale, culturale şi a celor legate de mediu, construieşte o societate mai umana si mai dreaptă prin colaborare la nivel mondial.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.