Împreună putem construi lumea!

Teodor Dumitrescu, Colegiul Economic “Ion Ghica” Târgovişte

Din ce in ce mai des auzim notiunea de “voluntariat”,insa nu multi dintre noi stim ce inseamna,realmente.Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica îsi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata. (definitia Pro Vobis).

Sa faci voluntariat inseamna sa oferi putin din timpul tau celor care il necesita cu adevarat,sa inveti sa pretuiesti adevaratele valori ale vietii si sa imparti si celorlalti aceste invataturi.Recompensele voluntariatului sunt importante,chiar daca nu sunt de ordin material.

Actiunile intreprinse de un voluntar “costa”atat de putin si totusi sunt atat de frumoase.Nimic nu se compara cu zambetul unui copil pe care viata l-a maturizat mult prea devreme sau cu multumirea de pe chipul unui batran neajutorat.

Sa fii voluntar inseamna sa inveti sa treci peste stigmate,sa stii ca orice copil e la fel de frumos si de inteligent,ca orice om e la fel de bun si de merituos,fie el sanatos sau nu, indiferent daca viata l-a ajutat mai mult sau mai putin.Cateva din minutele tale pot invata oameni sa viseze,sa lupte,sa se simta in siguranta.Trebuie sa invatam si sa ii invatam pe ceilalti ca lumea in care traim este a noastra si ca vietile noastre exista doar in conexiune cu ale celorlalti.

Un gram de enrgie,de daruire,de pasiune,de bunatate pot crea un zambet,pot influenta o viata.Pot schimba o lume!Exista o multitudine de institutii unde noi ne putem oferi ajutorul,fie ele pe plan local,statal sau international.Unele dintre cele mai importante astfel de centre sunt:
-UNICEF ce promoveaza protecţia drepturilor copiilor, contribuie la satisfacerea nevoilor de bază ale acestora şi măreste posibilităţile copiilor de a-şi valorifica la maxim potenţialul.
-SNAC este un program coerent şi coordonat de activităţi desfăşurate cu regularitate şi care antrenează voluntari şi copii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc, în dificultate sau în pericol.
-Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelorvulnerabile.
Aceste institutii si multe altele lupta pentru respectarea drepturilor oamenilor,pentru salvarea planetei si pentru schimbarea societatii in care traim.Si noi puteam face acelasi lucru!

“Nu exista nimic mai puternic decât inima unui voluntar.”
(Lt. Col. Jimmy Doolittle)

Un chestionar aplicate pe 50 de elevi ai liceelor de pe raza judetului Dambovita demonstreaza ca o mare parte dintre acetia sunt dornici sa se implice intr-o activitate de voluntariat,si anume 90 % ,pe cand doar 60 % dintre ei au facut cel putin o data o actiune voluntara.Intrebati daca voluntariatul este destul de cunoscut si de raspandit in tara noastra,94% raspund cu “nu”,iar doar 59% spun ca in liceul in care invata este promovat voluntariatul.

Acest mini-chetionar demonstreaza ca tinerii sunt dornici de a se implica in astfel de activitati, insa aceste un sunt destul de cunoscute si promovate la nivel de scoala,de oras,de comunitate.
Trebuie tras un semnal de alarma!Doar implacandu-ne si invatandu-i si pe ceilalti putem schimba lucrurile!

MARTURII

“Eu am inceput sa fac voluntariat de mai bine de 1 an , m-am inscris la un centru pentru voluntariat deoarece imi place sa ajut alte persoane sau sa fac lucruri care stiu ca in mod normal nu le face oricine si trebuie facute.Sa fi volutar nu inseamna doar sa faci lucruri pentru natura si restul, ci si sa muncesti in echipa si sa inveti sa fi un om de nadejde sau sa inveti lucruri pe care pana acum nu le stiai .La voluntariat ne sunt oferite activitati si oportunitati care pana inaintea voluntariatului nu ne sunt cunoscute.”
(Petrescu Alin,voluntar “Europe Direct”)

“Pentru mine voluntariatul a insemnat mult.Am invatat ce inseamna munca in echipa,cum sa-mi gestionez timpul si ce inseamna responsabilitatile.Voluntariatul inseamna in principal un ajutor adus tie,dar si un ajutor adus celui ce nu are capacitatea de a se descurca singur”
( Constantin Cristina voluntar FOCUS,centrul roman pentru copii disparuti)

“Desi, nu fac parte din niciun centru de voluntariat, sunt dornic sa ma implic activ in activitatile civice care vor aduce un plus societatii mele.Am participat la actiuni organizate, cea mai recenta fiind “ Let’s do it Romania !”. Ideea acestei “miscari” nationale este prin esenta una simpla si accesibila, aceea de a constientiza unde duce iresponsabilitatea.Cred ca cel mai important in astfel de mobilizarii este experienta grupului care gandeste ca un singur individ si deisgur, experienta lucrului bine facut.
Cel putin in cazul meu asa a fost.Te implica si pe tine in soarta comunitatii…”
(Teodor Dumitrescu, Colegiul Economic “Ion Ghica”)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.