Sfânta celor năpăstuiţi

Măroiu Gabriel Eduard, Liceul „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte, elev clasa a IX-a D

Anul 2011 a fost declarat de Comisia Europeana „Anul European al Voluntariatului”.

Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de o persoana in folosul altora,fara a primi o compensatie materiala.Voluntariatul transforma in actiune declaratia Natiunilor Unite conform careia „Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea”.Aceasta Declaratie promoveaza dreptul fiecarei femei,al fiecarui barbat sau copil de a activa ca voluntar fara deosebire de origine culturala sau etnica,religie,varsta si conditie sociala sau economica.

Conceptul de voluntariat a luat nastere dupa Primul Razboi Mondial,ca un raspuns la ororile razboiului,parintele spiritual al voluntariatului fiind considerat istoricul si sociologul german Eugen Rosenstock-Huessy care a propus crearea unui „Serviciu Voluntar pentru Pace”.

Una dintre personalitatile marcante ale secolului XX ,cunoscuta pentru numeroasele acte de caritate este Maica Tereza,calugarita catolica de origine albaneza ,nascuta Agnese Gonxhe Bojaxhiu.La 27 august 1910 la Skopje in Macedonia.Fascinata de povestirile despre misionarii crestini ,a decis inca de la varsta de 12 ani sa urmeze aceasta cale.Dupa terminarea liceului,a plecat in Irlanda unde a intrat in ordinul romano-catolic „Surorile din Loretto”, cunoscut pentru activitatea sa de caritate in India.Acolo si-a ales un alt nume cu care sa-l slujeasca pe Hristos,devenind „Maica Tereza”.

Dupa ce a ajuns in India,a predat geografia la o scoala din Calcutta,a carei directoare a devenit ulterior.

Impreuna cu alte calugarite a inceput sa ii ingrijeasca pe cei sarmani,bolnavi si fara alt ajutor,infiintand organizatia „Misionarele Caritatii”recunoscuta ulterior de Vatican si subordonata Papei.

Din acel moment,vreme de patru decenii,s-a dedicat total ajutorarii celor nevoiasi,copiilor saraci sau abandonati,flamanzilor si bolnavilor.A devenit tot mai cunoscuta in lume,umbland mereu desculta sau in sandale,imbracata intr-un sari alb tivit cu o fasie albastra,specific Indiei,tara sa de adoptie.

La 10 decembrie 1979 munca ei a fost recompensata cu premiul Nobel pentru pace.A fost de doua ori in Romania,prima oara in 1990 cand a inaugurat Casa „Misionarele Caritatii” din Bacau,apoi doi ani mai tarziu,in 1992.

A murit la 5 septembrie 1997 si a fost inmormantata in Biserica Sf. Toma din Calcutta.

Considerata „Sfanta celor napastuiti” Maica Tereza a ramas in istoria lumii si in memoria oamenilor drept unul dintre cele mai importante simboluri ale vietii dedicate caritatii,ingrijirii celor aflati in nevoie,in numele iubirii intru Hristos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.