Voluntariatul

Alexe Vlăduţ Alexandru, Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, elev clasa a IX-a D, Profesor îndrumător Diaconu Diana Elena

Voluntariatul poate fi văzut din mai multe unghiuri, în funcţie de fiecare. În ciuda definiţiilor date nu există una care să se muleze perfect.

Serviciile de voluntariat s-au răspândit în întreaga lume, voluntariatul fiind privit în acea perioadă ca o “modalitate de a forma prietenii între tineri din ţări diferite”. Dar de exemplu, în timpul crizei economice din 1929, în Statele Unite ale Americii şi în Bulgaria, voluntariatul a fost o metodă de a ajuta tinerii ce nu aveau locuri de muncă, în sensul că pentru activităţile sociale desfăşurate li se oferea un loc de cazare şi mâncare.

În ceea ce priveşte vârsta celor care fac voluntariat, se observă că numărul tinerilor este ridicat, pe când al celor în vârstă este relativ scăzut. Olanda este singura ţară unde bătrânii se implică în activităţile de voluntariat, aceştia fiind cei care petrec cel mai mult timp participând la desfăşurarea acţiunilor voluntare. Societatea civilă olandeză a fost întotdeauna considerată “o piatră de temelie” pentru voluntariat şi aşa o să şi rămână pentru că a dat dovadă de solidaritate faţă de semeni, persoanele în vârstă oferindu-ne un exemplu clar în acest sens.

Ce avantaje ai ca voluntar?
Traininguri de dezvoltare personală şi profesională gratuite. În mod normal, educaţia non-formală este platită, dar majoritatea organizaţiilor care desfăşoară activităţi cu voluntarii le asigură acestora sesiuni de pregatire pentru domeniul în care activează.
Valoare adaugată pentru CV-ul tau. De foarte multe ori, facultăţile din ţară sau din strainatate solicită activităţi de voluntariat, acestea fiind o condiţie de admitere. O condiţie pe care, în calitate de voluntar, o vei îndeplini cu uşurinta.

Experienţa pentru o viitoare profesie şi a unui viitor job. Dacă eşti la liceu sau la facultate şi nu ştii dacă ţi se potriveşte domeniul pe care l-ai ales, poţi face voluntariat în domeniul pe care ţi-l doreşti şi analizând îţi vei da seama dacă este sau nu ceea ce vrei.

Networking. Dacă te implici în activităţi de voluntariat ai şansa să cunoşti tineri din ţară sau din diferite părţi ale lumii care au aceleaşi interese ca şi tine cu care poţi împărtăşi experienţe şi redacta proiecte.

Centrul Naţional de Voluntariat propune următoarea definiţie „Voluntariatul este activitatea desfăşurată din proprie iniţiativă, prin care o persoană fizică îşi oferă timpul, talentele şi energia în sprijinul altora fără o recompensă de natură financiară, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului .”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.