Voluntariatul

Roxana Maria Bidică, Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, elevă lasa a XII-a H, Profesor îndrumător Diaconu Diana Elena

Voluntariatul este o componentă fundamentală a societăţii civile. El însufleţește cele mai nobile aspiraţii ale omenirii – pacea, libertatea, oportunitatea, siguranţa şi justiţia pentru toate persoanele. Activităţiile de voluntariat s-au extins din ce în ce mai mult în ultimii ani.

Chiar dacă în ziua de astăzi banii conduc lumea, sunt foarte mulţi tineri care fac voluntariat şi se bucură de asta. Lucrul care îi motivează pe voluntari să fie în ajutorul comunităţii în care trăiesc este că ştiu că oamenii au nevoie de atenţia şi de timpul lor. Dacă vrei să susţii o cauză şi nu ai bani pentru a dona, poţi dona puţin din timpul şi ambiţia ta.

Un avantaj al voluntariatului este că îi ajută pe oameni să simtă că pot face o diferenţă să se simtă bine şi în acelaşi timp să îi facă şi pe alţii să se simtă bine. Uneori, mentalităţile tinerilor se schimbă făcând voluntariat, ei prind mai multă încredere în forţele proprii şi speranţă.

După cum a spus Hanley David Thoreau: ”Oamenii îţi vor spune că nu poţi face asta, doar încearcă, şi ai sa vezi că o poţi face”. Vei afla că poţi împărţi bunătatea şi fericirea ta în jurul tău.

Voluntariatul te ajută să faci totul ca să îţi extinzi limitele. Un alt avantaj poate fi cunoaşterea unor locuri noi, cunoaşterea unor persoane noi, cunoaşterea chiar a unor limbi noi şi a unor lucruri noi. De asemenea, poţi descoperi culturi şi tradiţii noi. Oamenii se aseamană între ei, dar tradiţiile lor nu.

Printre alte avantaje ale voluntariatatului poate fi faptul că poţi uita de problemele personale în timp ce îi ajuţi pe alţii. În aceste misiuni, tinerii sunt implicaţi în concursuri, plimbări informative sau şedinţe despre subiectul ales şi pur şi simplu mai uită de greutăţile sau de situaţiile neplacute în care probabil se află.

Voinţa nu e doar o dorinţă, e o satisfacţie, este dorinţă şi înfrângere, dorinţă şi sacrificare. Câteodată, voluntarii sunt nevoiţi să renunţe la lucrurile vechi şi dragi pentru a face loc în viaţa lor lucrurilor noi. Câteodată ei trebuie să renunţe la visele neîmplinite pentru a le face loc celor care se pot împlini. Un lucru trist este că uneori trebuie să renunţe la lucrurile dragi, la prietenii vechi şi din păcate uneori chiar şi la părinţi; la cei care au fost cei mai fericiţi când ei au spus primul “mama” sau “tata”, persoanele care le-au urmărit viaţa pas cu pas. Dar, probabil vor fi iertaţi pentru ca parinţii ştiu că voluntariatul este o modalitate de a-şi lua zborul în viaţă, de a fi cineva în viaţă nu oricine, de a renunţa a fi egoişti şi răzbunători. Acesta poate fi considerat un dezavantaj.

Un alt dezavantaj ar putea fi neacomodarea. La început, chiar şi pe parcursul acestor misiuni sunt câţiva oameni care nu se integrează în colectiv, deşi este oarecum greu să nu te înţelegi cu oamenii care îşi doresc acelasi lucru ca şi tine, să îi ajute pe ceilalţi. Voluntariatul întotdeauna va fi existent pentru că vor fi întotdeauna oameni cu suflet. Voluntariatul va salva lumea.

Cu toţii avem cel puţin un lucru la care ne pricepem suficient de bine, cu toţii avem cel puţin o abilitate, pricepere sau un talent pe care să îl putem pune în folosul unei persoane care are nevoie de ajutor, în folosul străzii, al cartierului sau oraşului în care traim sau în folosul comunităţii în general.

Totul este să ne dorim acest lucru şi să găsim acea organizaţie care să ne ofere oportunitatea potrivită de a face acest lucru. Pentru o comunitate mai bună, pentru a fi mai fericiţi şi mai impliniţi.

Există mai multe domenii interesante în care poţi activa ca voluntar:
• asistenţă şi serviciile sociale
• protecţia drepturilor omului
• alte domenii: medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar.

Avantajele celor care desfăşoară activităţi de voluntariat variază de la satisfacţia personală, la dobândirea de experienţă în viitorul domeniu de activitate, la familiarizarea cu diferite sisteme operaţionale şi cu instituţii şi/sau structuri organizaţionale, la crearea de prietenii şi contacte profesionale utile pană la găsirea unui loc de muncă pe baza experienţei dobândite ca voluntar.

Nu întâmplător este foarte apreciată experienţa de voluntariat în CV-uri. Implicarea voluntară certifică un profil moral şi uman special, disponibilitate şi flexibilitate, putere de muncă, voinţă şi seriozitate. Activităţile organizate de voluntariat sunt multiple; esenţială este bunăvoinţa şi dorinţa de a ajuta.

Visăm la o societate în care implicarea într-o activitate de voluntariat în beneficiul comunităţii reprezintă o parte acceptată şi apreciată a existenţei fiecărei persoane şi în armonie cu celelalte angajamente ale sale faţă de familie, educaţie, muncă şi recreere.”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.