Activitatea de voluntariat

Diaconu Teodora Elena, Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, elevă clasa a XII-a H, Profesor îndrumător Diaconu Diana Elena

Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. O definiţie destul de aridă aş spune eu pentru o activitate, în fond, atât de importantă.

În România nu se pune prea mare accent pe “pierderea timpului” în folosul altor personae cu atât mai mult cu cât nu se primeşte nici un beneficiu material de pe urma acesteia. În alte ţări voluntariatul este precum o diplomă câştigată la un concurs, te defineşte. În ţara noastră există foarte puţine activităţi de voluntariat şi nu neaparat pentru că nu se găseşte cine să le iniţieze ci pentru că nu are cine să le continue. Poţi pune bazele unei activităţi, să luăm ca exemplu “Let’s do it Romania”, timp de o zi să fie o adevarată desfăşurare de forţe, implicare şi tot ceea ce este nevoie pentru o astfel de activitate, dar a doua zi după ce încântarea debordantă de moment dispare, activitatea este uitată, iar o singură zi categoric nu poate duce la o schimbare de proporţii, nici măcar una cât de mică.

După părerea mea, în timpul unei activităţi de voluntariat oferim o parte din noi. Mulţi dintre noi nu realizează că simplul gest de a ajuta îi poate schimba într-atât, e ca şi cum îţi ajuţi un prieten fără să te astepţi la nimic din partea acestuia ci o faci pentru că aduce mulţumire de sine şi nimic mai mult. A fi voluntar nu însemnă gesturi mari care să producă o schimbare vizibilă, ci multe gesturi mici care se adună.

Voluntariatul este o componentă fundamentală a societăţii în care trăim. Omul este prin natura sa o fiinţă socială deci am putea spune o fiinţă voluntară. Oamenii nu sunt făcuţi să trăiască singuri ci într-o comunitate în care ne este imposibil să ne ignorăm nevoile unii altora şi ca rezultat ajungem să ne oferim ajutorul, de aici până la a fi voluntar “de profesie” nu este decât un pas.

Raed Arafat spunea că traieşte pentru fiecare viaţă pe care o salvează. El este într-adevăr un “voluntar de profesie” iar munca sa depusă de-a lungul anilor a produs o schimbare majoră în România, orice om care are iniţiativă şi nu se teme poate fi la fel.

Poate nu salvezi o viaţă, poate nu schmbi o viaţă, dar sigur vei aduce un zâmbet pe buzele cuiva şi asta e de ajuns, căci cât de des în viaţa de zi cu zi reuşeşti să faci asta?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.