Dăruiește câteva ore din viața ta și poți salva vieți

Muşat Raluca, Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște, elevă clasa a X-a B

Ce înseamnă a dărui? Numai a oferi cuiva ceva material, aşa cum des ne-am obişnuit sa auzim? Nu. Dicţionarul explicative al limbii romane ne mai oferă o varianta: a (se) consacra, a (se) dedica (unei idei, unui scop). Mulţi oameni dăruiesc un obiect, un lucru fără o emoţie ataşata acestuia. Sau pentru majoritatea, a dărui înseamnă a oferi ceva cu un anume scop, a aştepta sa primeşti ceva in schimb. Acest a “dărui” nu mai înseamnă nimic, absolut nimic. Un dar adevărat, este cel care se face din suflet, necondiţionat, fără a te gândi la avantaje ulterioare sau la schimbul de daruri. Indiferent ce dăruieşti, fa-o din suflet, fa-o cu plăcere şi cu multa, multa dragoste şi căldură.

Si totuşi, sunt atât de multe moduri frumoase in care putem dărui, singura condiţie e sa vrem sa le descoperim. Poţi dărui o îmbrăţişare sinceră, acompaniata de un zâmbet şi de o discuţie intr-un cadru intim. Poţi dărui un vis, sunt sigură că ştii unele vise ale prietenilor tai, lucrurile mici care contează! Dăruieşte emoţii, dăruieşte ce simţi tu, dar dăruieşte!

Sunt însă mulţi oameni care nu au sau nu mai au nevoie de daruri materiale. Insa au nevoie de un dar de nepreţuit şi tu o poţi face: dăruieşte-le timp. Nu ai simţit niciodată nevoia că cineva sa fie aproape de tine in momentele grele? Sunt sigură că ai trăit astfel de clipe. şi poate te-ai bucurat de un dar. Şi alţii au nevoie, fă-i fericiţi! Tu crezi că unui copil orfan ii trebuie mai mult un pix şi o geacă decât o vorbă bună, cu tandreţe, cum ar fi vrut sa audă de la părinţii lui? Eu sunt sigură că a doua variantă este mult mai dorită de acel copil. Tu crezi că un bolnav grav, măcinat de o boala incurabilă, apreciază mai mult o banană şi un compot decât nişte încurajări pe măsură şi o vorbă de alinare? Eu merg din nou pe a doua varianta. Dăruieşte timp, câteva ore, câteva zile, câţiva ani sau toată viaţa şi eşti cel mai bogat om de pe planetă. Cu siguranţă vei salva una, do¬uă sau poate o infinitate de vieţi. Cel căruia tu i-ai salvat viata, va salva şi el cu certitudine o alta, şi următorul la fel, şi va fi un perpetuum mobile, unde tu vei fi atât începutul, cât şi sfârşitul.

Ce înseamnă a salva? Doar a acorda unui om primul ajutor şi a-l face sa trăiască mai mult? Nicidecum. Dicţionarul precizează şi un alt sens:a reuşi sa facă faţă unei situaţii grele. Dăruind timp şi sfaturi, iubire şi bunătate poţi salva un copil al străzii de la traumele psihice la care este supus. Poţi salva un om privat de libertate sa se integreze in societate, poţi salva un om care face rău, prin pilde şi apropierea de credinţă. Poţi salva orice, oricât, oricum şi oriunde.

Dăruieşte câteva ore din viata ta şi vei salva vieţi. Vrei să încercăm împreună?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.