Și ei au dreptul la speranță

Milea Andra si Paraluta Liana, Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște

Voluntariatul este o activitate desfăşurată din proprie iniţiativă, de orice persoană, în folosul altora, fără a primi în schimb vreo compensaţie materială.

De ce este bine să ne implicăm într-o activitate de voluntariat? Există numeroase motive. Printr-o asemenea activitate, ajutăm oamenii nevoiaşi, pentru că şi ei au dreptul la speranţă. Astfel, putem câştiga abilităţi noi, experienţă şi cunoştinţe utile pentru o viitoare meserie; ne putem face prieteni noi şi putem valorifica timpul într-un mod util, putem înţelege mai bine problemele cu care se confruntă comunitatea. Ajutând pe cineva, ajungi să fii mândru de tine şi să ai certitudinea că realizezi ceva.

În România, voluntariatul a început să se dezvolte după anul 1990. Organizaţiile străine au început să aducă voluntari străini în ţară. În timp, s-au infiinţat şi organizaţii româneşti care promovează această activitate de întrajutorare.

Cele mai multe campanii de voluntariat se desfăşoară în cazul unei calamităţi naturale. După inundaţii sau cutremure, zeci de organizaţii non-guvernametale mobilizează zeci de mii de oameni pentru ajutorarea sinistraţilor.

De exemplu, în cazul inundaţiilor, noi, ca şi voluntari, îi sprijinim pe oameni nu numai din punct de vedere moral, ci şi material. Noi putem fi cei care se ocupă de procurarea alimentelor, a hainelor si al oricărui bun material, menit sa aducă satisfactie sau bucurie persoanelor sinistrate.

Iniţial, ca şi voluntar, se presupune ca va trebui sa ne adăptam oricaror condiţii, să cunoaştem restul persoanelor din tabara de voluntariat si implicit, să punem la punct împreuna un program în vederea stabilirii sarcinilor.

Astfel, în primele zile vom cunoaste locurile, magazinele din care ne vom aproviziona, după care toţi voluntarii işi vor dori sa petreacă alaturi de sinistraţi cât mai mult timp.

La sfarşitul perioadei de voluntariat, fiecare voluntar îşi va continua existenţa cu o experienţă proaspat acumulată şi care va fi de mare ajutor, va avea noi prieteni şi va păstra legatura cu oamenii la al caror viitor au ajutat sa fie recladit. Se pot apoi mandri ca au reusit sa dea dreptul la speranta unor oameni care se credeau pierduţi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.