Florin Chilian şi voluntariatul antidrog

Niţu Ana Maria, Liceul „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte, elevă clasa a IX-a G

2011-a fost declarat Anul International al Activitatilor de Voluntariat. Scopul acestiu an international este de a incuraja si de a sprijini prin schimburi de experienta ,prin practici si prin eforturile depuse de Comunitatea Europena.

Florin Chilian spune ca “Lupta cu drogurile este grea si multi tineri nu reusesc sa ii faca fata si acestia ajung sclavii acestior substante periculoase”.Artistul este de parere ca”In Romania aceasta “afacere”este una a mortii si este dirijata chear de institutiile care ar trebui sa interzica vinderea si comercializarea acestor produse periculoase pentru copii romanii.”Florin Chilian a intrat in evenimentul care marcheaza Anul European al Voluntariatului 2011 care are ca slogan :”Ofera-te voluntar!Schimba ceva.”

Agentia Nationala Antidrog din Cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sustine ca unele informatii care au fost prezentate de artistul Florin Chilian sunt false sau neadevarate.

Referitor la afirmatia artistului ca “In Romania , in ultimi 2 – 3 ani, au fost deschise mai multe magazine sa ca legislatia ar fi permis deschiderea ascestora”.Ana spune ca cifrele date de artist nu sunt corecte.

„In toate centrele de tratament pentru toxicomani, aflate pana acum in subordinea ANA, exista fise personale ale celor pe care i-am tratat. Spre exemplu, avem dependenti de heroina care au furat mult timp din masini pentru a-si procura doza zilnica, dar nu au fost prinsi niciodata de politie. Astfel de informatii sunt cuprinse in fisele acestor oameni, pentru ca ne ajutau pe noi sa stim cum sa-i tratam si sa crestem medical. Pe langa istoricul infractional si datele personale ale pacientului, fisele contin numere de telefon, adrese si date ale prietenilor acestora. „

Florin Chilian a mai spus ca “La inceputul anului trecut a existat pe masa Guvernului o ordonanta de urgent care promova rainfiintarea Agentiei Nationale Antidrog.

Aceasta ordonanta putea salva multe vieti de copii.Dar aceasta ordonanta a fost retrasa .Daca ordonanta nu era retrasa , copii care au murit pana acum mai erau in viata.

Toate informatii vor fi, de acum, la liberul acces al domnilor politisti care fac razii, care intra insotiti de mascati in casele consumatorilor, care retin narcomani aflati in tratament cu metadona. ANA garanta confidentialitatea medic-pacient, care, prin aceasta restructurare este grav incalcata si se poate ‘lasa’ cu procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, a explicat Hriscu.

In opinia acestora, centrele antidrog nu pot fi desfiintate, dar nici nu pot functiona in cadrul politiei. La randul lor, oficialii politiei sustin ca au luat in calcul sa integreze „aparatul central” al ANA (specialistii care se ocupa de proiecte, de studii si cercetari privind consumul) in Institutul de Prevenire a Criminalitatii

Artistul Florin Chilian a fost premiat in cadrul acesui eveniment “Impotriva drogurilor “

In opinia mea,cred ca este posibil ca Institutiile Statului sa permita deschiderea acestor magazine . Multe magazine sunt deschise sub numele de “betisoare parfumate” sau de “ farmacii”care sunt defapt niste drogherii unde sa vand substante periculoase si inetrzise de lege. Acest eveniment ANTIDROG este foarte important , pentru ca tot mai multi copii romani o iau pe cai gresite cand vine vorba de consumarea unor substante.Chear daca copii stiu ca aceste substante sunt interzise si periculoase continua sa le consume, desi acestea le fac rau si sunt de asemeni interzise.

Dupa aceasta ultima hotarare a inceput, efectiv, comertul pe scara larga cu produse etnobotanice, care, pana la aparitia legii 339, era interzis sub orice forma de o alta lege, 143/2000. Numai ca legea 339, care prevedea ce produse psihotrope sunt interzise, nu continea in anexe cele 36 de substante psihotrope, care au fost interzise abia in aceasta saptamina.

„De fiecare data cand auzeam vorbindu-se despre droguri imi spuneam ca sigur se exagereaza. Nu ai cum sa ajungi dependent de la cateva doze. Cel putin, mie nu mi se poate intampla asa ceva. Pot sa incerc oricand, pentru ca eu nu sunt slab ca altii sa ma las prins de droguri. Am incercat pentru ca prietenii mei consumau si nu vroiam sa ma creada mai slab ca ei. La inceput luam cocaina o data pe saptamana. Cu timpul am inceput sa iau din ce in ce mai mult. Daca nu aveam bani de la ai mei, vindeam din lucruri. Ma gandeam numai la ce sa fac pentru a avea bani sa-mi cumpar doza. Restul nu mai conta. Nici familia, nici prietenii, nici macar eu. Doar drogul conta. Doar urmatoarea doza. Am devenit dependent fara ca macar sa-mi dau seama”au spus tinerii.

Tinerii au tendinta de a subestima puterea drogurilor. Cred ca este doar o joaca si ca se vor putea lasa oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.