UNICEF

Paldău Teodora, Liceul „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte, elevă clasa a XII-a D

Orice acţiune întreprinsă de o persoană fizică care iși oferă timpul, talentele și energia în sprijinul altora fără a se gândi la recompense financiare se numeşte voluntariat.

Ca voluntar este foarte important să-ţi îndeplineşti sarcinile pentru care ai fost propus şi să poți spune mai departe că acţiunile altruiste şi generoase sunt cele mai radiante din biografia sufletului.

Voluntarii se pot implica într- o varietate de proiecte cum ar fi :
 Meditarea unor elevi cu probleme;
 Campanii pe teme legate de profilul organizatiei (drepturile copilului, prevenire SIDA, etc.);
 Pregătirea și distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizației (de exemplu hrana, îmbrăcăminte).
 campanii de promovare a reciclării diferitelor materiale;
 igienizarea unor parcuri sau zone de joacă pentru copii;
 semnalarea oricăror abuzuri sau fraude.

Una din campaniile care vine în sprijinul celor nevoiaşi este UNICEF.

UNICEF ( Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor Naţiunilor Unite) a fost creat de către Ansamblul General al Naţiunilor Unite. UNICEF oferă asistență umanitară şi pentru dezvoltarea copiilor și mamelor lor în ţările în curs de dezvoltare. Aceasta este o agenţtie fondată prin voluntariat, care supravieţuieşte prin fonduri guvernamentale și donații private.

Prioritățile de baza ale UNICEF – ului sunt:
 Educația fetelor:
Educația reprezintă un pas important spre îmbunătățirea vieții tuturor oamenilor, inclusiv a copiilor.Scopul UNICEF este de a convinge și de a atrage cat mai multe fete în școli, să urmeze cursurile si să își însușească deprinderi necesare pentru a reuși mai târziu în viața.
 Plus de imunizareș.
 Protecția copilului:
Pe zi ce trece numărul copiilor abuzați, exploatați, creste, iar drept rezultat sunt copii analfabeți, bolnavi si secătuiți.
 HIV/ SIDA:
In present sunt 14 milioane de orfani care au facut SIDA. SIDA ( Sindromul Imunodeficienței Dobândite) este o afecțiune suferita de sindromul imunitar caracterizată prin infecții oportuniste, disfuncții neurologice și alte sindromuri.
 Copilărie pentru copii

Fiecare copil trebuie să aibă asigurat cel mai bun start în viață : viitorul lor și într-adevăr viitorul comunităților, națiunile din care fac parte și întreaga lume depind de aceasta.

UNICEF recurge la metode sigure ce cuprind următoarele principii:
• Îngrijire medicală preventivă și curativă ce include imunizare, alimentație corespunzătoare și apă potabilă, asigurarea unei igiene minime pentru fiecare copil, pentru cei care îi îngrijesc, precum și pentru comunitățile din care fac parte.
• Copii trebuie să aibă certificat de naștere, să fie protejați contra abuzurilor și a neglijenței, să li se ofere dragoste și ajutor psiho-social precum și ajutor pentru educație de mici.
• Fetele și femeile, în special, trebuie să aibă o bună alimentație și îngrijire medicală, educație, ajutor familial, iar drepturile lor trebuie să fie respectate. Ele trebuie să fie informate despre riscurile de accidentare și îmbolnăvire pentru ele însele precum și pentru copii lor, în ceea ce privește sarcina și alăptarea la sân. Sănătatea și supraviețuirea mamei este strâns legată de sănătatea și supraviețuirea copiilor lor.

Putem fi și noi alături de cei a căror viață nu este tocmai usoară, alăturându-ne campaniilor UNICEF, cum ar fi:
– Campania Jucăriilor de pluș
– Campania „ Împreuna pentru fiecare copil ”
– Campania „ Prețuiește viața ”
– Campania „ Digul speranței ”
– Campania „ Copii invizibili ”
Îți dorești să schimbi lumea în mai bine și în același timp să călătorești, să cunoști alți oameni, locuri și alte obiceiuri? Atunci probabil ca Voluntariatul este soluția.

Bibliografie:
– ro.wikipedia.org/wiki/UNICEF
– voluntariat.ro
– unicef.ro
– definitia voluntariat – definitie Pro Vobis

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.